Зимен крем за лице и ръце

февруари 19, 2024
Домашен Сапун

Таня сподели своята любима рецепта за зимен крем за лице и ръце.
 
Кратко въведение

Какво е крем (емулсии и емулгатори)?


Кремът е емулсия – хомогенна смес от вода (водна съставка) и масла.
Има няколко типа емулсии, но два от тях са най-често използвани – вода в масло (англ. water in oil – W/O) и масло във вода (oil in water – O/W)
W/O емулсиите съдържат 45-80% масла, имат по-мазен ефект. Тук спадат основно нощните кремове и мехлемите.
O/W емулсиите съдържат 10-40% масла и са по-подходящи за дневни кремове, лосиони, мляко за тяло и под. Те са по-малко мазни.


Емулгатор


Както всички знаем маслото/олиото е по-леко от водата и трудно се съединява с нея. Съставката, която съединява разбърквайки двете фази – водната и маслената, се нарича емулгатор. Емулгаторът може да е под формата на восък, люспи и др.


Ако нямате опит в приготвянето на крем или друга емулсия, препоръчваме ви да разгледате Статиите за приготвяне на крем в домашни условия – ЧАСТ 1, ЧАСТ 2, ЧАСТ 3 и ЧАСТ 4!

 

Нужни съставки за зимен крем за лице и ръце

Начин на приготвяне на зимен крем за лице и ръце

Дезинфекцирайте всички прибори, които ще ползвате.

Восъкът се разтопява на водна баня като водата не бива да завира. Съдът, в който се разтопява восъкът не бива да е метален. След разтопяването на восъка съда се сваля от огъня, добавят се постепенно твърдите масла, като през цялото време сместа се разбива с мини-миксер /за капучино/ или с бъркалка, следват течните – розовата вода и накрая етеричните масла. Всичко се разбива до добра хомогенност, оставя се да изстине, изсипва се в предварително дезинфекцирана кутийка и по желание може да се държи в хладилник.

ВАЖНО! Трябва много да се внимава да нямате алергия към някоя от съставките!

 

Отказ от отговорност:

Всякакви препоръки и съвети, тук изложени или подадени чрез сайта на Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com) или под друг вид
комуникация, не заместват лекарско лице. Моля, консултирайте се предварително с лекар преди да пристъпите към производството на домашен сапун и козметика! Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com) не носи отговорност за вреди, причинени от неправилното ползване или приготвяне на продукти, свързани по всякакъв начин с Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com).
Преди да започнете с приготвянето на домашна козметика, моля, консултирайте се с личния си лекар или дерматолог, особено ако взимате предписани медикаменти.
www.domashensapun.com не носи отговорност за нито един човек, спънките, загубите или вредите, причинени или смятани за причинени директно или индиректно, като резултат от прилагането, интерпретацията и използването на материалите споделени от Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com).

Page: 1 2

Остави коментар