Как да си приготвим крем за лице – ЧАСТ 4

февруари 17, 2024
Домашен Сапун

 

Как да удължим срока на годност


Добри практики или как да удължим срока на годност
Дезинфекциране, консервиране и гранясване

 

В тази статия ще използваме информацията от безплатно разпространяваната е-книжка на блогърката Ева Будинска – MakingCreamsWithOlivem1000. За повече информация можете да посетите английската версия на нейния блог: http://curious-soapmaker.com/.


На практика могат де се случат във времето три основни неща с крема ви:
Водата и маслата се отделят – избирайки добър емулгатор за вашата формулировка може да ви улесни с години
Развиват се бактерии/плесен
Гранясва

 

ПРЕВЕНЦИЯ ОТ БАКТЕРИИ/ПЛЕСЕН

 

Бактериите и плесента са навсякъде и последното, което бихте желали е да са във вашия натурален, ръчно приготвен крем. Има начини как де предотвратите/забавите тяхното развитие и размножаване.


И бактериите и плесента имат нужда от вода за да се развиват. Затова всякакъв вид замърсяване ще причини това във всяка формулировка, която съдържа водна фаза, или с други думи във всяка емулсия, т. е. крем.

 

Има два основни начина как да предпазите крема си за възможно най-дълго време:


1. Не им позволявайте да стигнат до крема, като:
а) дезинфекцирате работния си плот, приборите и съдовете, с които ще работите
б) минимизирате контакта на пръстите с емулсията


2. Не позволявайте да се разлее:
в) добавете консервант

 

Дезинфекциране на работния плот, приборите и съдовете

 

Досадно е, особено ако имате супер идея и искате веднага да започнете, но е наистина необходимо… освен ако не искате вашия супер крем да позеленее за нула бройки или да се вмирише или промени цвета, защото са се развили бактерии. При това тези промени не винаги са проследими.

Изберете си един от трите метода:

1. Преварете приборите за 15 минути в дестилирана или мека вода (в твърдата вода котления камък ще остане по тях):
• Не е нужно да купувате хлор или алкохол
• Не е подходящо за пластмасови съдове, които не са термоустойчиви

 

2. Използвайте хлорни таблетки – разтворете ги във вода, спазвайки инструкциите за употреба, и потопете приборите за 5 мин.
• Ефективен начин
• Нужно е да подсушите с хартиени салфетки


3. Напръскайте всичко с 75% алкохол
• Бързо и лесно
• Трудно за достигане до малки места – потапянето във вода е по-добро

 

Минимизиране на контакта на пръстите с крема
– Използвайте за нагребване чисти шпатули вместо пръстите си
– Когато е възможно, използвайте контейнер с помпа вместо широко отворена кутийка за крем

 

Добавяне на консервант


Има много опции за козметичен консервант, които се предлагат на пазара – Geogard, Leucidal, Rokonsal и др. Различните консерванти имат различен спектър на действие против различни видове бактерии и плесен.


Екстрактът от грейпфрутови семки беше дълго време считан за добър натурален консервант, но неговото действие се подсилва и благодарение на други консервиращи съставки. Може доста успешно да се използва, особено ако нямате друг консервант под ръка.


Но като че ли нещата стоят така – добрите консерванти не са натурални и натуралните – не са добри. Всеки случай:


– Винаги проверявайте съвместимостта на вашия консервант с останалите компоненти от формулировката ви и спазвайте препоръчителния процент на употреба
– Ако си дезинфекцирате добре приборите и предотвратите директния контакт на пръстите с крема, когато го използвате, може да издържи до месец без добавянето на консервант, съхранявайки в хладилник
– Ако приготвяте крем за себе си, можете да пробвате формулировки без добавяне на консервант, но ако смятате да е за друг човек (за подарък или за продажба), ВИНАГИ добавяйте консервант! Няма как да проверявате дали вашите приятели или клиенти ще съхраняват крема добре и как ще го използват.

 

ПРЕВЕНЦИЯ ОТ ГРАНЯСВАНЕ

 

Гранясването е процес, при който мастните киселини се разлагат в по-къси молекули благодарение на оксидацията. Късите молекули често пъти имат неприятен аромат и причиняват гранясване на маслото. Промяната на цвета (предимно потъмняване) се проява едновременно.

 

Гранясването е потенциален проблем при всяка формулировка, която съдържа маслена фаза. Тук спадат и кремовете.


Срокът за стигане до оксидация е същият, колкото е на маслото в крема с най-кратък срок на годност, освен ако не сте добавили антиоксидант.


Ненаситените мастни киселини съдържат две или повече връзки между карбоновите атоми. Двойните връзки лесно се късат с оксидация и затова ненаситените мастни киселини по-бързо гранясват в сравнение с наситените, които нямат двойни връзки. Или по-друг начин казано -масла, съдържащи основно ненаситени мастни киселини (течни на стайна температура) имат по-кратък срок на годност в сравнение с други масла, съдържащи предимно наситени мастни киселини (твърди на стайна температура).


За да удължите срока на годност на вашите формулировки, предотвратявайки гранясване, е нужно да спазвате тези три стъпки:


а) Използвайте само негранясали и пресни масла
б) Добавете антиоксидант – най-типичните са витамин Е (микс от токофероли) или розмаринов екстракт
в) Съхранявайте готовия продукт в тъмни кутии на хладно място – топлината и светлината ще ускорят оксидацията (тази стъпка е избирателна, тъй като обикновено продуктът може да се бъде използван преди това да се случи).

 

 

 

 

Източник: http://curious-soapmaker.com/

 

 

 

Остави коментар

Категории
Намалени Продукти