Как да си приготвим крем за лице – ЧАСТ 2

февруари 17, 2024
Домашен Сапун

 

Приготвяне на крем, емулсияВ тази статия ще използваме информацията от безплатно разпространяваната е-книжка на блогърката Ева Будинска – MakingCreamsWithOlivem1000. За повече информация можете да посетите английската версия на нейния блог: http://curious-soapmaker.com/.

 

За да си приготвим крем, нужно е да приготвим емулсия. Има три основни стъпки за това:

 

1. Нагряване на водната и маслената фаза в отделни съдове на температура 50°С или 70°С
Различните автори са на различни мнения. Според Ева Будинска по-високата температура е по-добра, защото това ще допомогне за унищожаването на някои бактерии и защото някои от емулгаторите и восъците имат по-висока точка на топене.
Нагряването би трябвало да се извършва или на водна баня или с уред за нагряване на ниски температури. Това е нужно, защото не желаем да се пренагреят съставките, иначе:


а) водната фаза ще се изпари бързо и в случай, че използвате флорална вода, можете да унищожите/деактивирате полезните свойства в нея
б) някои масла, напр. маслото от ший (карите) и какаовото масло, стават зърнести, когато се нагреят на високи температури.

 

Причина за тази стъпка: Открито е, че е по-лесно да се приготви емулсия, когато двете фази са на една и съща температура и че на около 50°С-70°С е променящата се точка, която е ключова за формирането на емулсия. Под тази температура емулсия няма да се получи, освен ако не се приготвят специални – студени емулсии.


Съвет: Покрийте водната си фаза, докато се нагрява, защото иначе ще се изпарява (дори на 70°С).

 

2. Когато и двете фази достигнат желаната температура, отстранете и двата съда от котлона и бавно излейте маслената фаза във водната, постоянно разбърквайки/миксирайки.

 

Причина за тази стъпка: Защо да нагряваме двете фази отделно? Това е добър въпрос. Ева Будинска не е намерила отговор на това, но според нея това се прави, защото някои емулгатори имат нужда от повече време да заработят и бавното изливане на едната фаза в другата го прави по-лесно за тях. За някои емулгатори нагряването на двете фази заедно може и да работи доста добре – така се получава при работа с Olivem 1000. Но въпреки това може би ще ви е нужен мискер.


Съвет: Постарайте се съда, в който изливате другата фаза, да е достатъчно голям за да събере и двете фази.

 

3. Когато започне да се получава самата емулсия (някъде около 50°С-70°С), продължете да разбърквате, докато температурата падне под 50°С. На този етап можете да добавите други съставки, които са чувствителни на по-високи температури, като напр. консервант, аромат, активни съставки (хиалуронова киселина, колаген, коензим Q10…).


Разбъркайте добре и излейте в кутийка/и за крем.


Причина за тази стъпка: Разбъркването до момента на охлаждане осигурява стабилна емулсия. В някои случаи ако спрете да бъркате прекалено рано, емулсията може да се отдели (пресече), докато изстине.


Съвет: Поставете съда за разбъркване в студена вода за да забързате охлаждането (не спирайте да бъркате!)

 

Продължение в ЧАСТ 3…

 

 

 

Източник: http://curious-soapmaker.com/

 

 

 

Остави коментар

Категории
Намалени Продукти