Как да си приготвим крем за лице – ЧАСТ 1

февруари 17, 2024
Домашен Сапун

 

Основни понятия

 

В тази статия ще използваме информацията от безплатно разпространяваната е-книжка на блогърката Ева Будинска – MakingCreamsWithOlivem1000. За повече информация можете да посетите английската версия на нейния блог: http://curious-soapmaker.com/.

 

Нека първо да се запознаем с основните термини при приготвянето на крем (емулсия).

 

Какво е крем, емулсия, емулгатор?

 

Кремът е емулсия – хомогенна смес, съставена от вода и масла.


Има много видове емулсии, но най-известните са т. нар. емулсии „вода в масло“ (англ. water in oil – W/O) и „масло във вода“ (англ. oil in water – O/W).


Емулсиите “вода в масло“ (W/O) съдържат 45-80% маслена фаза и са по-мазни. В тази категория спадат предимно студени кремове, нощни кремове, мехлемите.


Емулсиите „масло във вода“ (O/W) съдържат 10-40% маслена фаза и са най-често срещаните – дневни кремове, мляко за тяло и др., по-малко мазни са.


На пръв поглед може да се стори, че пропорциите на вода и масла в емулсията правят основната разлика, но всъщност е малко по-сложно и зависи от типа емулгатор, който ще използвате.

 

Какво е емулгатор?

 

Както всички знаем водата и маслата не се смесват – маслото е по-леко и остава на повърхността на водата. За да получим хомогенна смес от двете съставки е нужно да обединим двете съставки механично и химически.


Механично се получава с разбъркване – на ръка или с миксер. Колкото по-мощен е миксерът, толкова по-фина и мека и без бучки текстура ще се получи. Но колкото и да разбъркваме двете фази, трудно ще получим стабилна емулсия. Затова ни е необходима третата съставка – емулгаторът. Емулгаторът е съставката, която свързва двете фази – водната и маслената, в хомогенна смес.


Има много видове емулгатори. Някои от тях може би са ви познати, като емулгиращия восък например. Типът емулсия, който емулгаторът съставя се основава на неговата HLB (хидрофилно-липофилна, англ. hydrophilic – lipophilic) стойност.
Емулгаторите с ниска HLB стойност създават емулсии „вода в масло“ (W/O), а тези с висока HLB стойност – емулсии „масло във вода“ (O/W).
Повече информация за HLB стойностите можете да прочете тук във Wikipedia тук.

Комбинацията от пчелен восък + боракс често се използва в САЩ като натурален W/O емулгатор. Авторката на е-книжката, както и ние не препоръчваме използването на боракс, тъй като има генотоксичен ефект и е потенциално опасен за репродуктивните органи. Въпреки че са проведени редица изследвания и мненията са противоречиви, много изследвания са проведени на животни и много от резултатите са негативни, някои позитивни.


Лецитинът също е емулгатор. С него се приготвят хубави емулсии, но предимно „вода в масло“, мазни и течни. Добавяйки пчелен восък се получават по-гъсти емулсии. Прекалено голяма концентрация на лецитин придава на емулсията аромат, характерен за лецитина и я прави лепкава.

 

Пчелният восък сам по себе си не е емулгатор. Действа като емулгатор при емулсии в повече от 50% маслена фаза. Неговата функция по-скоро е механична – при сгъстяването спомага за стабилизирането на емулсията, разбърквайки силно.


Пчелният восък и лецитинът са добри натурални емулгатори за емулсии „вода в масло“ (W/O).
Единственият и лесно намиращ се биоразградим емлугатор за емулсии „масло във вода“ (O/W) е сапунът. Да, сапунът действа като емулгатор. Но тъй като кремове на базата на сапун често са прекалено базисни (имат високо рН, защото сапунът не може да съществува с рН по-ниско от 8, това му е в природата, при по-ниско рН се разлага), и може да имат дразнещ ефект за кожата.
Затова за да приготвим по-леки, не толкова мазни или немазни емулсии „масло във вода“ (O/W), са ни нужни разработени емулгатори, наричани също така емулгиращи восъци.


Има стотици комерсиални емулгатори. Някои от тях съдържат етоксилни съединения и въпреки, че са разрешени за безопасна употреба в козметиката (по доклади от 2005 г.), това е само при условие, че примесите и вторичните продукти, като например етиления оксид и 1,4 диоксанът са премахнати. Тези два химикала са приети като карциногенни. Проблемът е, че според доклада на Работна група „Околна среда“ (Environmental Working Group): „Въпреки че компаниите могат лесно да го премахнат от съставките в процеса на производство, тестовете документират, че присъства в продуктите и показва, че често не го правят…“
Повече за етоксилните съединения можете да прочете тук: http://chemicaloftheday.squarespace.com/most-controversial/2011/1/22/ethoxylated-compounds.html.

 

Много от емулгиращите восъци за домашна козметика съдържат етоксилирани емулгатори, където PEG се счита за етоксилиран полиетилен гликол. Въпреки това има съществено старание да се намери алтернатива на продукти не съдържащи етоксилни съединения и вече има много емулгатори, които са прости естери на мастни киселини а захар или глицерин. Един от тях е Olivem 1000 или Emul Care PSC 3, който е подходящ и за начинаещи.

 

 

Продължение в ЧАСТ 2…

 

 

 

Източник: http://curious-soapmaker.com/

 

 

 

Остави коментар