Как да си приготвим крем за лице – ЧАСТ 3

февруари 17, 2024
Домашен Сапун

 

Допълнителни съставкиВ тази статия ще използваме информацията от безплатно разпространяваната е-книжка на блогърката Ева Будинска – MakingCreamsWithOlivem1000. За повече информация можете да посетите английската версия на нейния блог: http://curious-soapmaker.com/.

 

Кремът съдържа основно маслена фаза, водна фаза и емулгатор, но могат да се добавят и допълнителни съставки:

 

– Етерични масла/Ароматни масла
– Пигменти/Мика
– Консервант
Активни съставки – принципно всичко останало може да се добави, стига да има благоприятен ефект на кожата, обикновено в малки количества – витамин Еекстракт от гейпфрутови семки, хиалуронова киселинаколаген и др.


Болшинството от тези допълнителни съставки са чувствителни на високи температури, което означава, че или могат да се изпарят или да променят своята функционалност, ако се нагреят. Затова е нужно да се добавят във фазата на охлаждане.


Емулгаторите често се добавят към маслената фаза преди нагряването, тъй като в повечето случаи са маслоразтворими, а не водоразтворими.

 

Вашият крем ще има ползотворните качества на всички използвани съставки. Вместо чиста/дестилирана вода можете да използвате флорална вода или инфузия. Можете да си приготвите инфузия с билки в масло (напр. невен) или зеленчуци (напр. морков).


Добавяйки мастен алкохол (цетеарил алкохол, цетеарил, Oliwax LC) ще придадете на крема добра пропускливост и мека текстура. Тези съставки би трябвало да се разтварят в маслената фаза.


Ако смятате да добавите съставки под формата на прах (напр. цинков оксид), не забравяйте, че те абсорбират една част от водната фаза и сгъстяват крема. За по-добра текстура е нужно да добавите повече вода и да приготвите по-рядка емулсия.


Съвет: Внимавайте със съвместимостта на съставките и възможните негативни ефекти, хубаво е да са добре балансирани. Например екстрактът от грейпфрутови семки и ксантановата гума не са съвместими.


Други съставки (включително някои емулгатори) правят крайния продукт прекалено базисен (с високо рН) и затова добавяйки малко лимонова или млечна киселина ще намалите рН-то. Добре е да измервате рН-то на вашия крем. Някои консерванти пък са активни под различни условия на рН – отново е нужно да ги подбирате спрямо останалите съставки.

 

Какво влияе за различните характеристики на крема

 

Ефектът от крема определено зависи от неговите съставки.
Усещането от крема на кожата зависи от:


– Пропорциите на маслената и водната фаза и типа емулсия (повече масла и емулсия „вода в масло“ обикновено водят до по-мазно усещане)


– Типа масла, които се използват (напр. леките масла придават по-малко мазен ефект)


– Типа и пропорцията емулгатор – различните емулгатори имат различни свойства. Някои от тях правят крема повече подхранващ и мазен, други правят емулсията по-проникваща.


– Други допълнителни съставки, напр. изопропил мистратът в маслената фаза намалява мазното усещане на всеки крем.

 

Консистенцията на крема зависи от:

 

– Типа и пропорцията на емулгатора – някои емулгатори, като лецитинът например, се добавят предимно в течните емулсии, други – като Olivem 1000, предимно в гъстите кремове.


– Типа маслатвърдите масла правят крема по-гъст за разлика от течните масла


– Други допълнителни съставки – добавянето на пчелен восък или друг восък ще сгъсти крема


– Пропорцията на водната и маслената фаза – това също зависи и от типа емулгатор. За някои емулгатори повече вода означава по-лека и по-течна емулсия, в други не е от особено значение (напр. лецитин или Olivem 1000).

 

Продължение в ЧАСТ 4…

 

 

 

Източник: http://curious-soapmaker.com/

 

 

 

Остави коментар

Категории
Намалени Продукти