Лесен крем за лице

февруари 24, 2024
Домашен Сапун

Поздравяваме ви с решението да си приготвите лесен крем за лице и тяло в домашни условия!
Домашният крем от натурални продукти е най-естествения начин как да се погрижите за кожата си – най-големия орган в човешкото тяло. Тя, кожата е чувствителна и не случайно обича да се полагат за нея специални грижи. Подхранвайки я с естествени продукти без изкуствени консерванти, оцветители, парабени и др. вредни за организма съставки тя много скоро ще ви се отблагодари с изящен вид.

В тази рецепта избрахме растителни масла, подходящи за приготвянето на базисен крем за всеки тип (нормална) кожа. OliveM 1000 е патентован, естествено получен емулгатор от зехтин, нейонен и PEG-free (без съдържанието на полиетиленгликол). Желанието ни е да ви въвлечем по най-лесния начин в магията на приготвянето на домашна козметика.
Преди да пристъпите към приготвянето на домашния крем е нужно да знаете някои основни принципи за приготвянето на емулсии.

Кратко въведение

Какво е крем (емулсии и емулгатори)?


Кремът е емулсия – хомогенна смес от вода (водна съставка) и масла.
Има няколко типа емулсии, но два от тях са най-често използвани – вода в масло (англ. water in oil – W/O) и масло във вода (oil in water – O/W)
W/O емулсиите съдържат 45-80% масла, имат по-мазен ефект. Тук спадат основно нощните кремове и мехлемите.
O/W емулсиите съдържат 10-40% масла и са по-подходящи за дневни кремове, лосиони, мляко за тяло и под. Те са по-малко мазни.


Емулгатор


Както всички знаем маслото/олиото е по-леко от водата и трудно се съединява с нея. Съставката, която съединява разбърквайки двете фази – водната и маслената, се нарича емулгатор. Емулгаторът може да е под формата на восък, люспи и др.


Ако нямате опит в приготвянето на крем или друга емулсия, препоръчваме ви да разгледате Статиите за приготвяне на крем в домашни условия – ЧАСТ 1, ЧАСТ 2, ЧАСТ 3 и ЧАСТ 4!

 

Нужни съставки за лесен крем за лице

За приготвянето на 100 мл крем са ви нужни 


Маслена фаза:
Водна фаза:
  • дестилирана вода – 67 гр. (или 53 гр. вода и 14 гр. флорална вода по избор)

Розовата вода например може да удължи срока на годност на крема, съхранявайки го в хладилник, с месеци без добавянето на допълнителни консерванти. Въпреки това винаги препоръчваме в емулсии с водна фаза да се добавя консервант (може и да е натурален), защото готовият крем, дори и съхранен в хладилник, не издържа да е годен за употреба повече от 2-4 седмици.

Освен това ще са ви нужни следните съдове и прибори:

  • съд за разтваряне на маслата на водна баня;
  • съд за нагряване на водата;
  • малка бъркалка или миксер (за капучино), лъжица;
  • кухненска везна;
  • кутийка за крем за съхранение на готовия продукт;
  • 70-95% алкохол;
  • термометър за течности.

 

Начин на приготвяне на лесен крем за лице

Преди да започнете, моля, дезинфекцирайте съдовете и работната площ със 70 или 95 % алкохол! Измийте добре ръцете си! При работа се старайте да предотвратявате максимално контакта на пръстите с използваните продукти.
Изтеглете и разтопете на водна баня маслата с емулгатора на температура от 50°С до 70°С. В отделен съд загрейте водата (или водата с флоралната вода) също на температура от 50°С до 70°С. Покрийте съда за да не се изпарява водата. След като маслената и водната фаза достигнат еднаква температура, оттеглете от котлона.

Излейте бавно маслената фаза във водната, постоянно разбърквайки сместа. Разбърквайте, докато не се охлади емулсията. Изсипете в дезинфекцираните кутийки за крем.

Съхранявайте в хладилник до 1 месец! Всякакви промени на емулсията – втечняване, видими точки, промяна на цвета и др. са явен признак на процеси на разграждане и метаболитни процеси и кремът не бива повече да бъде използван!


Честито, Вие направихте своя пръв домашен крем за лице и тяло!


Ако желаете да добавите други допълнителни съставки по избор, направете това докато разбърквате емулсията, в момента когато тя е достигнала или е под 50°С. Някои от тези съставки могат да са: няколко капки етерично масло или комбинация от любимите ви етерични масла, витамин Е (3-4 капки на 100 гр. крем), екстракт от грейпфрутови семки; гел от хиалуронова киселина и много други, които ще намерите в www.DomashenSapun.com. 

 

 

Отказ от отговорност:

Всякакви препоръки и съвети, тук изложени или подадени чрез сайта на Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com) или под друг вид
комуникация, не заместват лекарско лице. Моля, консултирайте се предварително с лекар преди да пристъпите към производството на домашен сапун и козметика! Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com) не носи отговорност за вреди, причинени от неправилното ползване или приготвяне на продукти, свързани по всякакъв начин с Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com).
Преди да започнете с приготвянето на домашна козметика, моля, консултирайте се с личния си лекар или дерматолог, особено ако взимате предписани медикаменти.
www.domashensapun.com не носи отговорност за нито един човек, спънките, загубите или вредите, причинени или смятани за причинени директно или индиректно, като резултат от прилагането, интерпретацията и използването на материалите споделени от Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com).

Page: 1 2

Остави коментар