Сапун за бръснене – рецепта

януари 9, 2024
Домашен Сапун

Сапун за бръснене – рецепта

Преди да започнете работа, моля, прочетете внимателно стъпките и спазвайте стриктно правилата за безопасно ползване на съставките, най-вече на содата каустик! Ако правите за пръв път домашен сапун от нулата, горещо ви препоръчваме тази РЕЦЕПТА ЗА НАЧИНАЕЩИ. Винаги спазвайте основните правила за безопасна работа при приготвянето на домашен сапун!

За тази рецепта ще са ти нужни 10 бр. кутийки или бурканчета от 100 мл и още:

Освен това за сапунът за бръснене ще имаш нужда от:

 • дълбока тенджера от НЕРЪЖДАЕМА СТОМАНА или емайлирана тенджера. НЕ използвай алумниева, незалепваща или поцинкована тенджера! Содата каустик ще я повреди;
 • бъркалка (метличка за яйца) от неръждаема стомана или пасатор;
 • термометър за течности/готвене с диапазон включващ от 27°С до 100°С;
 • стъклена или пластмасова кана, устойчива на високи температури;
 • 10 бр. кутийки или бурканчета от 100 мл;
 • одеяло или голяма кърпа;
 • голяма дървена или пластмасова или от неръждаема стомана лъжица;
 • престилка;
 • чифт гумени/латексови ръкавици;
 • предпазни очила/маска за лице;
 • оцет и парцал (или памук);

Преди да започнеш

Приготвянето на домашен сапун по студения метод изисква използването на сода каустик. Тя е силно алакално, разяждащо вещество, с което е нужно да се борави много внимателно. Внимавай да не я разлееш или разпръскаш! Използвай гумени предпазни ръкавици и очила, дрехи с дълъг ръкав, не допускай деца или животни до работното място! Содата каустик може да причини сериозни изгаряния. Не е нужно да се плашиш от нея, а просто винаги бъди бдителен/а и внимателен/а! В ежедневието си ние всички се срещаме с предмети, които могат да ни наранят или изгорят, ако не внимаваме. Дори и чайник с гореща вода за приготвянето на чай може да ни причини сериозно изгаряне, ако боравим невнимателно с него. Просто се увери, че си предприел/а адекватните мерки при работа със содата каустик и всичко ще е наред.

Начин на приготвяне на сапун за бръснене

За приготвянето на домашен сапун по студения метод и какви мерки за безопасност е нужно да спазваш виж тази Рецепта или тези видео-рецепти. Начинът на приготвяне е същия както при сапуните по студения или топлия метод, с тази разлика че към водата се добавя и содата каустик и калиевата основа за получаване на алкалния разтвор. В “следата” се добавя бентонитът или каолинът. Етеричните масла се добавят в “следата” при студения метод, при топлия метод – след приключване на варенето преди да се разпредели сапуна в кутийките. Готовата сапунена смес се излива в приготвените кутийки или бурканчета. При студения метод сапунът ще бъде годен за употреба след около 3-4 седмици, докато при топлия метод след 3-4 дни. Отказ от отговорност: Всякакви препоръки и съвети, тук изложени или подадени чрез сайта на Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com) или под друг вид комуникация, не заместват лекарско лице. Моля, консултирайте се предварително с лекар преди да пристъпите към производството на домашен сапун и козметика! Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com) не носи отговорност за вреди, причинени от неправилното ползване или приготвяне на продукти, свързани по всякакъв начин с Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com). Преди да започнете с приготвянето на домашна козметика, моля, консултирайте се с личния си лекар или дерматолог, особено ако взимате предписани медикаменти. www.domashensapun.com не носи отговорност за нито един човек, спънките, загубите или вредите, причинени или смятани за причинени директно или индиректно, като резултат от прилагането, интерпретацията и използването на материалите споделени от Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com).

Остави коментар