Цетилов алкохол – Емулгатор, 100 гр.

Цетилов алкохол

Цетиловият алкохол (наричан още палмитилов алкохол, Cetyl аlcohol) се използва като подобрител на консистенцията, ко-емулгатор и омекотител (омекотяващо, изглаждащо вещество) в козметичните продукти.

9,60 лв.

2 налични

Безплатна доставка над 70 лв. до 1 кг
Ваучер за подарък от 20 лв.
100% сигурно плащане
За въпроси: свържете се с нас

Описание

Цетиловият алкохол (наричан още палмитилов алкохол) е липофилно мастно вещество (по-точно мастен алкохол, съставен от атоми C16) с точка на топене 49° C. Обикновено се счита за добре поносим, изглаждащ и немазен компонент; ние го използваме предимно в емулсии и в продукти за грижа за косата. Цетилов алкохол се предлага под формата на малки бели гранули.

 

Ефект и употреба в козметиката Цетилов алкохол – Емулгатор

Цетиловият алкохол се използва като подобрител на консистенцията, ко-емулгатор и омекотител (омекотяващо, изглаждащо вещество) в козметичните продукти. Той е неразтворим във вода. Въпреки това, ако се добави леко хидрофилен емулгатор, цетиловият алкохол се държи като други липидни емулгатори с дълги С-вериги, когато се диспергира във вода и образува така наречените течно-кристални гел структури (лиотрофни мезофази), в които съхранява вода в гел структура. Това създава консистенция, но също така намалява отделянето на вода от емулсията. В случай на дехидратирана, увредена кожа, емулсиите с цетилов алкохол често се възприемат като неудобно сухи.

 

Работа с цетилов алкохол

Цетиловият алкохол има диапазон на топене 48–52° C и се стопява с други липиди в мастната фаза; след това мастната и водната фаза, всяка при една и съща температура, се емулгират.
Може да бъде заменен с други мастни алкохоли като цетеарилов алкохол или бехенил алкохол, с восъчни естери като цетил палмитат или с неемулгиращи частични глицериди като глицерол моностеарат (глицерол стеарат, не самоемулгиращ, HLB 3.8).

 

Дозировка Цетилов алкохол – Емулгатор

Добавянето на цетилов алкохол в комбинация с растителни масла създава много приятни текстури. В малки дози до около 1% цетилов алкохол дава лека, но забележима консистенция, но почти не влияе върху гладкостта на емулсията. Когато се използва в по-високи концентрации, цетиловият алкохол значително увеличава абсорбционния капацитет, но над определено количество създава мазно усещане, което е неприятно при кремовете за лице и е доста желателно в кремовете за ръце и крака.

 

Препоръчително е цетиловият алкохол да не се дозира повече от 3%, в емулсии за лице не повече от 1,5%.
В продуктите за грижа за косата цетиловият алкохол обикновено се дозира на 2-4%, особено в комбинация с катионен емулгатор.

 

Количество: 100 гр.
INCI: Cetylalcohol
Производител: ЕС

 

Ако нямате опит в приготвянето на крем или друга емулсия, препоръчваме ви да разгледате Статиите за приготвяне на крем в домашни условия – ЧАСТ 1ЧАСТ 2ЧАСТ 3 и ЧАСТ 4!

 

Какво е крем (емулсии и емулгатори)?

Кремът е емулсия – хомогенна смес от вода (водна съставка) и масла.

Има няколко типа емулсии, но два от тях са най-често използвани – вода в масло (англ. water in oil – W/O) и масло във вода (oil in water – O/W)
W/O емулсиите съдържат 45-80% масла, имат по-мазен ефект. Тук спадат основно нощните кремове и мехлемите.
O/W емулсиите съдържат 10-40% масла и са по-подходящи за дневни кремове, лосиони, мляко за тяло и под. Те са по-малко мазни.

 

Емулгатор
Както всички знаем маслото/олиото е по-леко от водата и трудно се съединява с нея. Съставката, която съединява разбърквайки двете фази – водната и маслената, се нарича емулгатор. Емулгаторът може да е под формата на восък, люспи и др.

 

Допълнителна информация

Тегло 0,150 кг

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Цетилов алкохол – Емулгатор, 100 гр.”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Също може да Ви хареса…

Материали, съставки за приготвянето, направата на домашен сапун и козметика