Рецепта за домашен сапун – начинаещи, базисна

февруари 24, 2024
Домашен Сапун

Преди да започнете работа, моля, прочетете внимателно стъпките и спазвайте стриктно правилата за безопасно ползване на съставките, най-вече на содата каустик!
Ако правите за пръв път домашен сапун от нулата, горещо ви препоръчваме тази РЕЦЕПТА ЗА НАЧИНАЕЩИ.

ВНИМАНИЕ – основни правила за безопасна работа

1. Винаги изсипвайте бавно и постепенно содата каустик във водата, никога не обратно! При разтваряне на содата каустик във вода, температурата на разтвора достига 90° С.
2. Отделят се отровни изпарения, пазете се от вдишването им!
3. Никога не използвайте алуминиеви съдове!
4. Използвайте вода със стайна температура или изстудена вода, никога не използвайте топла или гореща вода – рискувате експлозия!
5. Винаги изливайте разтвора със содата каустик във втечнените масла, никога не обратното!
6. За разтварянето на маслата използвайте по-дълбок съд, в който ще се потопи изцяло пасатора. Така ще предотвратите пръскане на алкална смес.
7. Складирайте содата каустик в съд, който съхранявайте далеч от достъпа на деца и животни. Винаги го поддържайте прилежно надписан и информирайте останалите възрастни в домакинството ви за съдържанието му и безопасните мерки на употреба!
8. Винаги имайте под ръка парцалче или спрей с разтвор на оцет или лимонена киселина – неутрализира евентуалното пръскане на сода каустик/разтвор на сода каустик/следа.

9. Използвайте предпазни средства – ръкавици, очила, маска за лице и дрехи с дълъг ръкав.

Първа помощ

1. В случай, че се стигне до допир на кожата със сода каустик, веднага изплакнете обилно с течаща вода, след това напръскайте засегнатото място с киселинен разтвор (оцетен или лимонена киселина).
2. В случай, че ви пръсне разтвор на сода каустик в очите, изплаквайте обилно с течаща вода поне 30 мин., през това време се обадете на лекар. НИКОГА НЕ НАНАСЯЙТЕ КИСЕЛИНЕН РАЗТВОР В ОЧИТЕ!

Сега вече сте информирани за безопасна работа, НЕ запрятайте ръкави и НЕ забравяйте да се забавлявате!


Рецепта на домашен сапун

312 гр. кокосово масло
188 гр. зехтин
375 гр. палмово масло
125 гр. масло от ший (карите)
380 гр. дестилирана вода
144 гр. сода каустик на люспи

По желание
30-40 мл. етерично масло или комбинация от етерични масла
до 2 гр. оцветител за сапун по студен метод


За приготвянето на този сапун, освен горе изброените съставки, също ще са ви нужни:

– гумени или латексови ръкавици
предпазни очила
– кухненска везна
– съд за разбъркване на разтвора (вода+сода каустик) – НЕ използвайте алуминиев съд!!!
– дървена лъжица
– тенджера (или друг съд за бъркане на сапуна)
термометър за течности
– пасатор (не е задължителен, но препоръчителен – бъркането на ръка е дълго и уморително)
форма (калъп) за изливане на сапунената смес

 

Начин на приготвяне:


1. Изтеглете нужните количества на съставките.
2. Изсипете бавно и внимателно содата каустик във водата, никога не обратно! Пазете се от отровните изпарения! Затворете съда с разтвора и оставете да изстине до 35- 50° С. НЕ изплзвайте алуминиев съд!!!
3. Разтопете маслата на слаб огън, започвайки от твърдите масла, до температура 35 – 50° С.
4. Прибавете към маслата разтвора със сода каустик и разбъркайте с пасатор до сгъстяване на сместа. Разтопените масла и разтвора със сода каустик трябва да са на еднаква температура.


По желание:

Добавете оцветител, етерични масла, други съставки.
5. Излейте сапунената смес във форма (калъп).
6. След 24 часа извадете вече втвърдения сапун от калъпа и го нарежете.
7. Оставете сапуна да „узрее” още 3-4 седмици (сапунът преминава през сапунификация, водата се изпарява, рН-то се понижава на неутрално 7 и става годен за употреба). За измерване на рН-то са подходящи лакмусовите ленти.

Честито! Измайсторихте своя домашен сапун!

 

Искаш ли да си оцветиш сапуна? Това ВИДЕО нагледно показва как да ползваш различните видове оцветители за сапуни, кои са водоразтворими и кои- маслоразтворими и друга полезна информация.

Струва ли ти се прекалено сложно? Нямаш ли търпение да чакаш 1 месец, докато сапунът стане готов за употреба?

Тогава виж как се прави Сапун от сапунена база – много е лесно, дори е подходящо занимание и за деца. С нашите безсулфатни сапунени бази ще можеш да направиш много красиви и ароматни сапуни, които ще са готови веднага за употреба.

Ако имаш допълнителни въпроси, не се притеснявай да се свържеш с мен!

До сапунене!

 

Отказ от отговорност: Всякакви препоръки и съвети, тук изложени или подадени чрез сайта на Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com) или под друг вид
комуникация, не заместват лекарско лице. Моля, консултирайте се предварително с лекар преди да пристъпите към производството на домашен сапун и козметика! Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com) не носи отговорност за вреди, причинени от неправилното ползване или приготвяне на продукти, свързани по всякакъв начин с Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com).

Преди да започнете с приготвянето на домашна козметика, моля, консултирайте се с личния си лекар или дерматолог, особено ако взимате предписани медикаменти.

www.domashensapun.com не носи отговорност за нито един човек, спънките, загубите или вредите, причинени или смятани за причинени директно или индиректно, като резултат от прилагането, интерпретацията и използването на материалите споделени от Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com).

Остави коментар

Категории
Намалени Продукти