Работа със Сапунен калкулатор

февруари 17, 2024
Домашен Сапун

В интернет пространството има няколко сапунени калкулатора, но ние ви предлагаме този сапунен калкулатор, защото е изпитан, предпочитан и дава много добри резултати.

 

Защо е нужно да използваме сапунен калкулатор, когато искаме да си приготвим домашен сапун?

 

Стигнали ли сте до тази статия, няма нужда да ви обясняваме ползите от домашния сапун. Точното изчисление на съставките е от голямо значение за да получите добър сапун. Всяко масло, било то от растителен или животински произход, има различна свойства и състав. Сапуненият калкулатор помага при изчислението на рецепта за домашен сапун от предпочитани от вас масла, без да се налага да правите сложни сметки, свързани със състава на маслата и съотношението на вода и сода каустик. Още повече, този сапунен калкулатор изчислява и приблизително грамажа и какви свойства ще има готовия ви сапун – твърдост, овлажняване, пенливост, почистващи свойства и под.

 

Как да работим със Сапунения калкулатор?

 

Тук ще ви обясним стъпка по стъпка как да работите с този Сапунен калкулатор: www.soapcalc.com.


Страницата съдържа много полезна информация, но ние ще преминем направо към самия калкулатор, натискайки линка най-отгоре: SoapCalc Lye Calculator.


Oтваря се тази страница, на която са от 1 до 7 номерирани стъпките, които е нужно да направите:

 

 

Стъпка 1

 

Посочете какъв тип сода ще използвате. NaOH – сода каустик (натриева основа, натриев хидроксид) се използва за приготвянето на твърд сапун. Винаги използвайте сода каустик на люспи, тъй като е максимално концентрирана! Течната сода каустик е разредена и в този случай калкулаторът няма да изчисли правилно нужното количество.


KOH – калиева основа (калиев хидроксид) се използва за приготвянето на течен сапун. Тъй като дори и тази, която е на люспи е с по-ниска концентрация, има опция и за 90% КОН. В тази статия ще ви помогнем за изчислението на съставките за твърд сапун. Затова ще ползваме прозорчето със сода каустик (NaOH), което е автоматично маркирано като първо.

 

 

Стъпка 2


Тук е нужно да посочите колко грама масла ще използвате. Виждате, че има 3 вида мерителни единици. Ние работим в грамажи, затова и макрираме последната – Grams и посочваме общото количество, което ще използваме.

 

 

Стъпка 3


Water – вода, т. е. количеството вода, което ще ползваме, в съотношение с избраните масла. В зависимост от избраните маслата (повече твърди или течни) се посочва от 25-45% Вода. Най-общо казано съотношението сода каустик:вода е 1:2. Обикновено се използват 38% вода, което и автоматично посочва калкулаторът.

 

 

Стъпка 4


Superfat е процентът масла, който желаете да не премине през фазата на осапуняване и запази своите свойства за допълнително подхранване на кожата. Обикновено се използват 5%, които калкулаторът автоматично посочва.


Интересно: При приготвянето на шампоан, където се използва калиева основа КОН, superfat е нужно да бъде 0%.


Fragrance посочва количеството ароматно масло, което смятате да ползвате. Калкулаторът автоматично попълва 31 гр./кг на готов сапун.

 

 

Стъпка 5


В списъка с всички масла и восъци – Oils, Fats and Waxes избирате маслата, които смятате да ползвате в своята рецепта. Можете да ги добавите цъкайки два пъти върху избраното масло или чрез +, след като сте маркирали желаното масло.

 

 

Стъпка 6


добавяйки (+, Add) или премахвайки (-, Remove), избраните масла. Вдясно е нужно да посочите дали искате изчисленията да са в проценти (%) или в грамажи (g).

 

 

 

Стъпка 7


7.1. Изчисляване на рецептата – Calculate Recipe.Натискайки този бутон, рецептата се изчислява автоматично. Вляво в точка 5 ще забележите, че автоматично са се попълнили свойствата на готовия сапун.

 

 

7.2. View or Print Recipe – натискайки този бутон, ще ви се отвори нов прозорец. Ще видите подробна разбивка на цялата рецепта – нужното количество вода и сода каустик, какви свойства ще има готовия сапун, колко ще тежи и др.
Сапуненият калкулатор ни дава възможност да видим какви са референтните стойности на един сапун, което помага да решим дали рецептата ни ще е сполучлива. Свойствата на готовия сапун, които са посочени в таблицата най-отдолу, можете да видите и под формата на диаграма, натискайки бутона Show Graph. По-долу се отваря диаграма, в която са изчислени в % свойствата на сапуна, а в скоби референтните (препоръчителните) стойности.
Hard – твърдост
Cleansing – почистващи свойства
Conditioning – подхранващи свойства
Bubbly – пенливост
Creamy – омекотяване, овлажняване

 

 

 

 

Както виждате, работата със Сапунения калкулатор не е сложна. Нужни са ви само начални познания по английски език. А ако и те не достигат, Гугъл преводач е винаги на линия.

 

Естествено, че има много други индивидуални въпроси, но с тази статия искаме да ви покажем основно как се работи със Сапунения калкулатор.

 

Ще се радваме да споделите вашите впечатления и въпроси на нашата фейсбук страница: Домашен сапун и козметика или на имейл: info@domashensapun.com.

 

До сапунене!

Остави коментар

Категории
Намалени Продукти