Балсам за устни – базисна рецепта

февруари 24, 2024
Домашен Сапун

Балсам за устни можете да си приготвите много бързо и лесно!

За съставяне на рецепта е нужно да се съчетаят следните видове масла в процентно съотношение от:

15-20% пчелен восък (за добър балсам за устни това е съставката, която не бива да липсва!); за веган балсам може да бъде заменен с растителен восък (бери восък, канделила, карнауба восък)
25-30% твърдо масло (какаово, кокосово и др.)
45-50% течно масло (бадемово,масло от алое вера, от пшеничен зародиш, невеново – за сухи и напукани устни и др.)

За аромат са подходящи вкусови ароматни масла за устни, а може и да не добавяте аромат – маслата и пчелния восък придават естествен такъв.

Можете да го приготвите в естествен (натурален) цвят или да добавите блясък в различни оттенъци с мика (минерална слюда).

За изливането са най-подходящи туби за балсам за устни. Също така можете да използвате и малки кутийки от 6 мл или други кутийки, но те не са толкова удобни за ползване (пръстите се омазняват) и от хигиенична гледна точка.

Начин на приготвяне:

Препоръчително е всички използвани съдове да бъдат предварително дезинфекцирани. Най-лесно и бързо се дезинфекцират с напръскване на спирт.

Изтеглените масла разтопете на водна баня в малък съд (за по-лесно изливане много удобно е малко джезве).
Ако желаете да оцветите, добавяйте по малко (на върха на ножа) мика и разбърквайте, докато не се разтвори напълно. Добавяйте мика, докато не получите желания от Вас нюанс. Дори и на пръв поглед сместа да изглежда в доста наситен цвят, всъщност на устните ще придаде нежен блясък.

Ако желаете да добавите ароматно масло за устни, добавете в много малко количество (за изработката на 5 бр. балсама за устни – общо 25 гр. масла и восък, са нужни около 3-4 капки ароматно масло за устни). Разбъркайте.

Излейте втечнения балсам в туба за балсам за устни или друга кутийка и изчакайте да изстине на стайна температура.

След около 30 мин. балсамът е готов за употреба.
Надпишете го с дата на приготвяне. Срокът му на годност е 12-18 месеца.

 

 

Page: 1 2

Остави коментар

Категории
Намалени Продукти