Кокосовото масло в приготвянето на сапуни и козметика

февруари 17, 2024
Домашен Сапун

Кокосовото масло е подходящо за всички типове кожа – млада, зряла, чувствителна, нормална, мазна, т.к. попива напълно и не запушва порите. Може да се използва за ежедневна грижа, за лечение, за слънцезащита.

 

 

На пазара има няколко вида кокосово масло – студено пресовано (virgin), рафинирано, фракционно, 76 deg (точка на топене 24°C), 92 deg (точка на топене 33°C). Кой тип да изберем и защо има толкова видове?

 

Употреба на кокосово масло в приготвянето на сапуни и козметика

 

Кокосовото масло е доста по-различно от останалите масла, тъй като съдържа предимно средноверижни мастни киселини (съдържа 12 и по-малко въглеродни атома). Състава на кокосовото масло е отговорът на всички въпроси.

 

Състав на кокосовото масло


Обикновеното кокосово масло, подобно на други растителни или животински мазнини, съдържа основно мастни киселини под формата на триглицериди. Триглицеридите са съставката, която реагира със натриевата основа (сода каустик) и се превръща в сапун.


Кокосовото масло съдържа 93% наситени мастни киселини, което означава, че е устойчиво на оксидация и срокът му на годност е около 2 години и повече. Съдържанието на голямо количество наситени мастни киселини е от средната дължина на веригата и затова кокосовото масло е толкова различно от останалите мазнини.


Кокосовото масло също така съдържа, подобно на други масла, съставки, които не преминават през фазата на осапуняване, което е добре за нашата кожа:


– Фитостероли – регенерират кожата
– Фенолни съединения – имат антиоксидантни и антибактериални свойства (но не са достатъчно устойчиви за да действат като консервант)
– Малко токоферол (витамин Е)

 

 

Видове кокосово масло

 

Сигурно сте наясно с разликата между студено пресованото (virgin) и рафинираното масло. Студено пресованото масло обикновено не е рафинирано, с типичен аромат и запазва всичките си полезни съставки. Що се касае кокосовото масло обаче е малко по-сложно.

 


Студено пресованото (virgin) кокосово масло се произвежда само от мляко. Въпреки това болшинството кокосово масло е произведено от копра – месестата част, ядката на кокосовия орех. Екстракцията се прави чрез студено пресоване, ферментация или пресоване с нагряване. Това влияе на аромата, както и на състава на съставките, които не преминават през процеса на осапуняване.

 

Ако кокосовото масло е произведено от копра, това не е студено пресовано (virgin) масло, дори и ако не е рафинирано и има различно съдържание на съставките, които не преминават през процеса на осапуняване. Така че масло с аромат на кокос и нерафинирано не винаги означава, че е студено пресовано (virgin).

 

Фракционното кокосово масло е произведено чрез фракция – кокосовото масло е разделено на различни типове мастни киселини. Фракционното кокосово масло, което обикновено се предлага на пазара е микс от триглицериди, съдържащи основно каприловa (С8) и капринова (С10) киселина. INCI наименование: Caprylic/Capric Triglyceride.

 

Кокосово масло – 76 deg или 92 deg?

 

Сигурно сте забелязали в сапунения калкулатор, че имате на избор тези типове кокосово масло и най-вероятно сте се чудили каква е разликата.


76 deg (76°F – 24°C) е нехидрогенирано кокосово масло. Хидрогенираното кокосово масло 92 deg (92°F – 33°C) е масло е по-висока точка на топене. Хидрогенирано масло означава, че са добавени водородни атоми към двойните връзки на ненаситените мазнини, с което се превръщат в наситени. Това увеличава устойчивостта на оксидация и точката на топене.
Кокосовата мазнина (англ. Coconut fat) е кокосово масло с по-ниска точка на топене.

 

Употреба на кокосовото масло в приготвянето на сапуни

 

Кокосовото масло съдържа предимно средноверижни мастни киселини, които позволяват на сапуна да се разтваря лесно във вода и затова има най-добрите почистващи свойства. Сапуните се пенят много добре и в сравнение с други сапуни много добре измиват и в твърда вода.
От друга страна това е и причината защо се „измиват“ бързо и не са устойчиви, разкашкват се.

 


Когато използвате сапунен калкулатор, посочвайте кокосово масло 76 deg (76°F – 24°C), освен ако не сте сигурни, че то е 92 deg (92°F – 33°C). Въпреки че това не влияе на стойността на осапуняване (англ. Saponification value), тя си остава 174 гр. натриева основа (NaOH) за 1000 гр. мазнини с 5% омазняване (англ. superfat). Това е защото хидрогенирането не променя броя на молекулите в маслото, а само нейния тип.


Фракционното кокосово масло може да бъде използвано в сапуна като всяко друго масло, но е по-скъпо. Можете да пробвате да добавите около 10% за по-хубава пяна на сапуна.

 


Внимание! Тъй като фракционното кокосово масло е със състав единствено от средноверижни мастни киселини, в 1 гр. то съдържа повече молекули в сравнение с обикновеното кокосово масло. Това означава, че ще ви е нужна повече натриева основа (сода каустик) за неговото осапуняване. Стойността на осапуняване (англ. Saponification value) е 220 гр. натриева основа (NaOH) за 1000 гр. мазнини с 5% омазняване (англ. superfat).

Ако не знаете дали кокосовото ви масло е фракционно или не, то най-вероятно не е. Фракционното масло се предлага на доста по-висока цена и обикновено е ясно обозначено на етикета. И все пак тестът е лесен – ако на 20°C е течно, най-вероятно е фракционно.

 

Кокосовото масло в козметиката

 

Фракционно кокосово масло – за какво е полезно?

 

1. Съдържа само наситени мастни киселини, което на практика означава че има безкраен срок на годност (ако не съдържа ненаситени мастни киселини, които оксидират).


2. Тъй като съдържа само средноверижни мастни киселини, то е течно. В допълнение няма аромат и цвят. Освен това добре попива в кожата. Всичко това го прави идеално за масло за разтваряне (англ. Сarrier oil) в ароматерапията и козметиката.


3. Фракционното кокосово масло всъщност не винаги се счита за масло (мазнина). Затова се използва и в продукти не съдържащи масла (мазнини) (англ. non-oil).

 


Кокосово масло за косата

 

По-късите мастни киселини проникват по-лесно в кожата и косата. Направени са проучвания за това, как кокосовото масло влияе на различните типове коса срещу увреждането й от разресване, излагане на слънце, боядисване и др. Единствено кокосовото масло в сравнение с минералното или слънчогледовото масло е предотвратило загубата на протеини в косата.


Кокосовото масло е противопоказно за нанасяне върху акнетична кожа. На друга страна е отлично масло за нормална и суха кожа. Някои източници посочват, че увеличава срока на годност на други масла.

 


И не на последно място да споменем, че кокосовото масло е много подходящо и за готвене. Има благоприятен ефект върху нивото на холестерола и предотвратяването на рак. Със своите антибактериални и антивирусни свойства предпазва организма от вредни бактерии и вируси и много др., но това е съдържание за друга статия.

 

 



Източник: http://curious-soapmaker.com/

 

Остави коментар