Използване на козе мляко в сапуни по студения метод (Cold process)

февруари 17, 2024
Домашен Сапун

Козето мляко е чудесна добавка в сапуни за хора със суха или чувствителна кожа или с кожни проблеми като екзема и псориазис. Идеално и за здрава кожа, която иска да остане такава.

 

Защо козето мляко прави сапуна луксозен

Козето мляко съдържа полезни вещества, като:

– aлфа хидрокси киселини, като млечната киселина, които помагат за отстраняване на мъртвите кожни клетки от повърхността на кожата ви. Това оставя нови клетки на повърхността на кожата ви, които са по-гладки и по-млади. Алфа-хидрокси киселините са толкова ефективни, защото разграждат връзките, които държат клетките на мъртвата кожа заедно.


витамини, особено високо съдържание на витамин А, което е необходимо за възстановяването на повредена кожна тъкан и поддържане на здрава кожа. Има няколко медицински изследвания, които показват, че кремовете, направени с витамин А, намаляват бръчките, контролират акнето и осигуряват известно облекчение при псориазис.


– минерали, полезни за кожата, като селен например. Селенът се смята от учените за важна роля в предотвратяването на рака на кожата. Селенът също може да помогне да се предотврати отрицателното влияние на кожата от прекалено дългия престой на слънце.

 

Как да използваме козето мляко в приготвянето на домашен сапун

 

Има 3 основни метода за добавяне на козе мляко в сапун по студения метод (Cold process), има и много вариации на тези методи. Най-важното, върху което трябва да се внимава при използването на козе мляко в домашен сапун е, че трябва да се избягва прекомерното нагряване (затопляне). Как да приготвите сапун по студения метод стъпка по стъпка можете да прочетете в тази рецепта.

 

Най-предпочитания метод е замяната на вода с течно козе мляко. Измерва се нужното количество течно козе мляко, след което е нужно да го замразите във фризер. При приготвянето на сапуна използвайте замразеното козе мляко (може да го замразите на малки кубчета във формички за лед) както използвате вода – добавяте бавно и внимателно сода каустик до пълното й разтваряне в млякото, което постепенно ще се втечни. Този разтвор добавете към вече разтопените масла (на същата температура) и бъркайте до получаването на „следа“.

 

Забележка: След смесването на козето мляко със сода каустик е нормално да се появи лек мирис на амоняк, тъй като това е реакция на захарите и протеините в млякото. Също така е нормално лугата да поеме леко зърнеста текстура, която е причинена от частичното осапунване на мазнините в млякото и отчасти естествената реакция на протеините в млякото. Това може да бъде премахнато, ако разбърквате сапуна си с помощта на пасатор.

 

Други методи за влагане на козе мялко в сапуна

Друг метод за използването на козе мляко е под формата на прах. Тук можете да добавите козето мляко на прах директно към разтопените мазнини, преди да добавите разтвора на вода и сода каустик. Отново спазвайте ниски температури при нагряването на мазнините и изстиването на разтвора със сода каустик – 46°С или по-ниска. Можете да използвате ръчен миксер за да разтворите козето мляко на прах в разтопените мазнини, но не е задължително.

 

Третият метод е добавяне на козе млякото на прах, частично разтворено във вода, към стандартен сапун по студения метод към „следата“. (Какво е „следа“ и как се постига можете да прочетете в тази рецепта.) Ако изберете този метод, може да намалите количество вода за разтвора със сода каустик, за да компенсирате по-късно добавената вода с млякото. Отново поддържайте ниска температура за да избегнете нагарянето на добавянето мляко.

 

Забележка: Млякото е чувствително към реакцията със сода каустик и при всички тези методи може да доведе до отделянето на миризма на амоняк, която е нормална и ще изчезне по време на втвърдяването на сапуна. Захарите в млякото също могат да изгарят от топлината на разтвора със сода каустик, поради което топлината трябва да бъде ограничена. Това също може да причини и обезцветяване в сапуна, което е нормално.

 

Много важно е първите 24 часа след излизването във формата/калъпа сапунът да се охлажда. Съхранявайте в по-хладно помещение, по възможност в хладилник. Не допускайте сапунът да преминава през т. нар. „гел фаза“. Поради тази причина падането на рН-то в сапуна по студения метод може да отнеме повече от обикновеното време – около 6 седмици, докато сапунът стане готов за употреба.

 

Тези насоки не са предназначени за рецепта от нулата. Нужно е да намерите подходяща рецепта за сапун с мляко или сапунена рецепта, подходяща за добавяне на мляко.

 

 Източници: https://goatmilkstuff.com/, https://www.thesoapkitchen.co.uk

 

 

Остави коментар

Категории
Намалени Продукти