Печат на тази страница

Домашен сапун за начинаещи - 3 видео рецепти

Домашен сапун за начинаещи – 3 видео рецепти

ВАЖНО! Спазвайте стриктно инструкциите за безопасна работа! Вижте стъпките за приготвянето на домашен сапун по т. нар. студен метод (Cold Process) ТУК (бълг.) или във видеата по-долу (англ.)!

 

ВНИМАНИЕ! 
1.    Винаги изсипвайте бавно и постепенно содата каустик във водата, никога не обратно! При разтваряне на содата каустик във вода, температурата на разтвора достига 90° С.
2.    Отделят се отровни изпарения, пазете се от вдишването им!
3.    Никога не използвайте алуминиеви съдове!
4.    Използвайте вода със стайна температура или изстудена вода, никога не използвайте топла или гореща вода – рискувате експлозия!
5.    Винаги изливайте разтвора със содата каустик във втечнените масла, никога не обратното!
6.    За разтварянето на маслата използвайте по-дълбок съд, в който ще се потопи изцяло пасатора. Така ще предотвратите пръскане на алкална смес.
7.    Складирайте содата каустик в съд, който съхранявайте далеч от достъпа на деца и животни. Винаги го поддържайте прилежно надписан и информирайте останалите възрастни в домакинството ви за съдържанието му и безопасните мерки на употреба!
8.    Винаги имайте под ръка парцалче или спрей с разтвор на оцет или лимонена киселина – неутрализира евентуалното пръскане на сода каустик/разтвор на сода каустик/следа.

 

Първа помощ

1.    В случай, че се стигне до допир на кожата със сода каустик, веднага изплакнете обилно с течаща вода, след това напръскайте засегнатото място с киселинен разтвор (оцетен или лимонена киселина).

2.    В случай, че ви пръсне разтвор на сода каустик в очите, изплаквайте обилно с течаща вода поне 30 мин., през това време се обадете на лекар. НИКОГА НЕ НАНАСЯЙТЕ КИСЕЛИНЕН РАЗТВОР В ОЧИТЕ!

 

РЕЦЕПТА 1 – кастилски сапун

Нужни съставки
692 гр. зехтин
194 гр. дестилирана вода
89 гр. сода каустик

Видео: натисни ТУК.

 

РЕЦЕПТА 2 – сапун от свинска мас

Нужни съставки
500 гр. пречистена свинска мас
40 гр. етерично масло
136 гр. дестилирана вода
67 гр. сода каустик
Охлаждане на разтвора със сода каустик: под 54°С
Нагряване на маслата: под 54°С
Рязане на сапуна (изваждане от формата): след 48 часа
Видео: натисни ТУК.

 

РЕЦЕПТА 3

Нужни съставки
1814 гр. зехтин
1134 гр. кокосово масло
680 гр. палмово масло
3% етерично масло
1361 гр. дестилирана вода
473 гр. сода каустик
Охлаждане на разтвора със сода каустик: 27°С
Нагряване на маслата: 27°С
Видео: натисни ТУК. 
Съвет: Посочените грамажи във видеото са за краен сапун от около 5,3 кг. Ако нямате достатъчно голяма форма или просто искате да направите по-малко количество, разделете съставките на половина, респ. на 4 за домашен сапун от около 2,7 кг или съответно 1,3 кг.

 

Искаш ли да си оцветиш сапуна? Това ВИДЕО нагледно показва как да ползваш различните видове оцветители за сапуни, кои са водоразтворими и кои- маслоразтворими и друга полезна информация.

Струва ли ти се прекалено сложно? Нямаш ли търпение да чакаш 1 месец, докато сапунът стане готов за употреба? Тогава виж как се прави Сапун от сапунена база - много е лесно, дори е подходящо занимание и за деца. С нашите безсулфатни сапунени бази ще можеш да направиш много красиви и ароматни сапуни, които ще са готови веднага за употреба.

Ако имаш допълнителни въпроси, не се притеснявай да се свържеш с мен!

До сапунене,
Меги

 

Отказ от отговорност: Всякакви препоръки и съвети, тук изложени или подадени чрез сайта на Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com) или под друг вид
комуникация, не заместват лекарско лице. Моля, консултирайте се предварително с лекар преди да пристъпите към производството на домашен сапун и козметика! Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com) не носи отговорност за вреди, причинени от неправилното ползване или приготвяне на продукти, свързани по всякакъв начин с Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com).

Преди да започнеш с приготвянето на домашна козметика, моля, консултирай се с личния си лекар или дерматолог, особено ако взимаш предписани медикаменти.

Не нося отговорност за нито един човек, спънките, загубите или вредите, причинени или смятани за причинени директно или индиректно, като резултат от прилагането, интерпретацията и използването на материалите споделени от Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com).