Мултифункционален лечебен мехлем

февруари 20, 2024
Домашен Сапун

Мултифункционален лечебен мехлем – идеален за третиране на изгаряния, рани, хемороиди, разширени вени, като лечебна маска за коса против кожни проблеми, и др.

Споделена и изпробвана рецепта от Милица.

 

Нужни съставки за мултифункционален лечебен мехлем

  • 100 гр. невен (цвят) – сух или пресен;
  • 50 мл зехтин – студено пресован;
  • 1-2 с.л. прополис – настърган;
  • 1 с.л. пчелен восък – гранули;
  • 1 с.л. емулгатор OliveM 1000.

 

Начин на приготвяне на мултифункционален лечебен мехлем

Смесваме невена със зехтина и затопляме на водна баня на ниска температура. Препоръчително е водата да не завира.
Оставяме зехтина да поеме от полезните вещества на билката за няколко часа докато бъркаме с дървена лъжица от време на време.
След това оставяме маслото да изстине леко и го филтрираме през тензух. Изстискваме добре, за да извлечем колкото е възможно повече от билковото масло.

Поставяме маслената инфузия отново на водна баня (на ниска температура) и добавяме прополиса, пчелния восък и емулгатора Olivem 1000. Бъркаме продължително, докато твърдите съставки се разтопят и се смесят напълно със зехтина.
Изсипваме сместа в чисти дезинфекцирани стъклени бурканчета и изчакваме да изстинат напълно преди да ги затворим.
Препоръчително е да се съхраняват на тъмно, сухо и хладно място.
Също така е необходимо да се загребва само с чисти прибори, за да се избегне замърсяване на продукта.

 

Отказ от отговорност:

Всякакви препоръки и съвети, тук изложени или подадени чрез сайта на Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com) или под друг вид
комуникация, не заместват лекарско лице. Моля, консултирайте се предварително с лекар преди да пристъпите към производството на домашен сапун и козметика! Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com) не носи отговорност за вреди, причинени от неправилното ползване или приготвяне на продукти, свързани по всякакъв начин с Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com).
Преди да започнете с приготвянето на домашна козметика, моля, консултирайте се с личния си лекар или дерматолог, особено ако взимате предписани медикаменти.
www.domashensapun.com не носи отговорност за нито един човек, спънките, загубите или вредите, причинени или смятани за причинени директно или индиректно, като резултат от прилагането, интерпретацията и използването на материалите споделени от Домашен сапун и козметика (www.domashensapun.com).

Page: 1 2

Остави коментар